Gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen op 2 km van Gent, op 8 km van Evergem, op 5 km van Destelbergen en van Oostakker, op 2,5 km van Gentbrugge, op 6 km van Wondelgem.
Op 10,09 meter hoogte aan de dorpel van de kerk.


- Bevolking 21352 inwoners.
- Oppervlakte 604 hectaren.
- Bestuurlijk en rechterlijk arrondissement Gent.
- Vredegerechtskanton Evergem.
- Bisdom Gent.
- Doorgaands effen bodem en zandgrond.
- Landbouw, tuinbouw en bloemencultuur, touwerij.


Op het grondgebied staat het in gotische stijl herbouwd Groot Begijnhof van Gent.
Het Groot Begijnhof van Gent werd in 1847 overgebracht naar Sint-Amandsberg, in de Oostakkerstraat; er is ook een ingang aan de oosterzijde in de begijnhofstraat. De smalle straatjes met de kleine huizen, de veertien conventen, het groothuis, het ziekenhuis, de kapel en de kerk vormen een merkwaardig bouwkundig geheel. Niet minder dan 260 begijntjes waren er gehuisvest; een typisch tafereel vooral bij het verlaten van de kerk.


De in 1847 gebouwde kerk bevat verscheidene merkwaardige schilderijen; het kerkhof is een der mooiste van het land.
Sint-Amandsberg werd in 1872 van Oostakker gescheiden om een afzonderlijke gemeente te vormen.
Het was eertijds een eenvoudig gehucht, bekend om op een zandheuvel staande kapel, waarrond de beroemde jaarmarkt van Negen Mei wordt gehouden. Dit gehucht werd maar een parochie in 1847.
Omtrend de geschiedenis van de plaats is weinig geweten. Zij ontleent voorzeker haar naam, die op zeer oude documenten wordt vermeld, aan haar ligging op een heuvel en aan een der eerste geloofdpredikers in onze streken.
De grote Sint-Amandskapel op de top van de heuvel werd in 1720 door Philips Vander Noot, bisschop van Gent, op eigen kosten gebouwd.
De Sint-Baafsabdij had op de heuvel van Sint-Amands bloem- en oliemolens opgericht, die vervolgens aan de bisschop van Gent toebehoorden.
Gedurende de beroerten van de XVI° eeuw was de Sint-Amandsberg de plaats voor gerechtelijke terechtstellingen van de heerlijkheid Sint-Baafs en het graafschap Evergem (waarvan de abt van Sint-Baafs de heer was). Men had op de met bomen beplante plaats een galg opgericht.
Op het grondgebied werden er verschillende Romeinse medailles gevonden.


- Bevolking in het jaar 1885: 9268 inwoners.
- Bevolking in het jaar 1890: 12095 inwoners.
- Bevolking in het jaar 1920: 19500 inwoners.
- Bevolking in het jaar 1938: 20665 inwoners.


Enkele foto' uit de oude doos.

Terug naar intro-pagina.